WAT IS BESCHERMINGSBEWIND?

At a crossroads - Decisions and choices concept

Soms is iemand door een psychische of lichamelijke beperking niet in staat om zijn of haar eigen financiƫn te regelen. Beschermingsbewind kan dan uitkomst bieden. Beschermingsbewind is vooral bedoeld om u te beschermen. Dit zorgt ervoor dat anderen geen misbruik van uw situatie kunnen maken. Beschermingsbewind wordt ook wel bewind of onderbewindstelling genoemd. Een bewindvoerder beheert uw inkomsten en zorgt er onder andere voor dat uw vaste lasten op tijd worden betaald. Ook zorgt een bewindvoerder ervoor dat de kans op (nieuwe) schulden kleiner wordt. Kortom, een bewindvoerder regelt al uw financiƫle zaken voor u.

Hoe lang duurt beschermingsbewind?

De kantonrechter bepaalt hoe lang uw beschermingsbewind duurt. Meestal is dit voor onbepaalde tijd. U kunt niet zelf stoppen met beschermingsbewind. Daar moet u de kantonrechter toestemming voor vragen. De kantonrechter bepaalt dan of u nog beschermingsbewind nodig heeft.

Wie kan bewindvoering aanvragen?

U kunt beschermingsbewind samen met een familielid of hulpverlener bij ons aanvragen. De kantonrechter bepaalt of u beschermingsbewind krijgt.